Gent Gran Activa

El PSC impulsa un acord parlamentari per tramitar la Llei de la Gent Gran

  • Actualitzat:
  • Creat:

Tots els grups parlamentaris donen suport a la moció socialista

Raül Moreno i Eva Granados amb el Consell Consultiu de la Gent Gran del Baix Llobregat
Raül Moreno i Eva Granados amb el Consell Consultiu de la Gent Gran del Baix Llobregat

Tots els grups parlamentaris del Parlament de Catalunya han donat suport avui a una moció del PSC, defensada pel diputat Raúl Moreno, per tramitar la futura Llei de la Gent Gran de Catalunya abans del primer semestre del 2017. Moreno ha destacat la importància del futur text que, ha dit, “s’haurà de fer a partir del consens i amb la participació dels agents socials i representants dels més del 1.400.000 persones que formen avui dia el col·lectiu de la Gent Gran a Catalunya”.

El diputat ha destacat que els socialistes, “a partit del diàleg, la negociació i el pacte, volem assolir les màximes quotes de benestar per al conjunt de ciutadans i ciutadanes de Catalunya”, de manera que amb l’aprovació i el desenvolupament d’aquesta moció, “el futur de les persones grans al nostre país passarà de l’assistencialisme al reconeixement de drets”, la millor manera de “reconèixer la seva contribució a la construcció de la Catalunya que avui coneixem”.

La moció del Grup Socialista aprovada avui també insta el govern a “fer més àgils i transparents els expedients de dependència”, per tal que cada persona sàpiga en quin moment es troba la seva sol·licitud de prestació, i demana la recuperació de la universalitat de la Llei de la Dependència en relació a les Prestacions Vinculades a Residència en un termini de sis mesos. És a dir, que puguin disposar-ne aquells que la necessiten, recuperant l’ordre del 2007, que ajudarà a reduir les 6.742 places de residència i centre de dia sense ocupar a Catalunya

Gràcies a l’aprovació de la iniciativa, a més, s’hauran de fer públics els temps d’espera orientatius existents per ocupar les places de residència i centre de dia, i es coneixerà mensualment en quina situació es troben les revaloritzacions de les PIAS. La moció també inclou el compromís de signar un Pacte Nacional per a la Seguretat de Persones Grans durant el primer trimestre del 2017, i establir diferents iniciatives de sensibilització en l’àmbit educatiu i dels mitjans de comunicació, a més d’un programa de voluntariat jove a les residències.

També es crearà un telèfon de consulta especialitzat en maltractaments a la gent gran, s’elaborarà un Pla específic de formació per als professionals, i les Oficines de Benestar Social podran especialitzar-se també en l’atenció a persones víctimes de maltractament. A més, durant l’elaboració de la Llei caldrà parlar de la necessitat de destinar ajuts i prestacions específiques per a persones maltractades que requereixin de tractament mèdic. Pel que fa a l’habitatge, les persones grans víctimes de maltractament i aquelles que pateixin manca de mobilitat podran ser reubicades en habitatges cedits per les entitats financeres a la Generalitat de Catalunya, previ informe dels Serveis Socials. I respecte al tema de la mobilitat, s’implementarà un carnet vàlid per a tots els transports públic de Catalunya, que tindrà en compte també els ingressos dels beneficiaris.

 

Paraules clau: